Gebelik Belirtileri

Hamileliğinizin 25. Haftasına Dair Gelişmeler

Bebeğinizi kucağınıza alacağınız o günü sabırsızca beklediğinizi buradan hissedebiliyorum. Bir an önce kalan haftaları doldurmak ve ona kavuşmanın hayallerini kuruyorsunuz. Annede olan bu heyecan kadar baba adayları da bu heyecanı yaşamaktadırlar. Minik meleğinize kavuşmanıza az kaldı. Bazı sıkıntı ve doğum endişeleri de olsa minik bir misafir beklemek çok güzel bir duygu. Ona şimdiden bir oda hazırlayabilir, çeşitli oyuncaklar kıyafetlerle onun gelmesine hazır hale getirebilirsiniz. Tüm haftaların yer aldığı hafta hafta gebelik gelişmeleri için burayı inceleyebilirsiniz.

25 haftalik bebek görüntüsü
25 haftalik bebek görüntüsü

Bebeğinizin 10. hafta itibariyle nefes hareketlerine başladığını bildirmiştik. 35 cm uzunluğuna 650-800 gram ağırlığına ulaşmış durumda bebeğiniz artık. Artık bebeğiniz doğduğunda rahatlıkla nefes alabileceği, ciğerlerinde hava keseleri oluşmaya başladı. Bebeğiniz artık bu haftada tat alma duyusunu kazanmaya başladı. Kemikleri gelişmeye devam ederken hala bol miktarda kalsiyuma ihtiyacı vardır. Rahminiz yaklaşık olarak bir futbol topu büyüklüğüne ulaştı bu da organlarınızın sıkışmasına neden olarak siz de bazı sıkıntılar ortaya çıkarabilir. Yine kasıklarda bariz ağrılar bazen de erken doğum belirtileri olabilmektedir. Özellikle toplanma, kasılma ya da kramp tarzı ağrılar geciktirilmemesi gereken ağrılardır. Yani avucunuzun altında bir toplanma hissederseniz bu erken doğum belirtisi kabul edilebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmakta geç kalmayın. Doktorunuz bu kasılmaları tespit etmeye çalışacaktır. NTS adı verilen cihaza bağlanarak sancı ve krampları ölçecektir. Ama bu cihaza genellikle 34. haftadan itibaren bağlanacaksınız. Bir önceki yazımızda dediğimiz gibi şeker yükleme testini 24-28 haftalar arası yaptırabilirsiniz. Yüksek değerler çıkması durumunda doktorunuz sizi diyetisyene yönlendirerek uygun beslenme tarzını size hazırlayacaktır.

25. haftada bebeginiz bir patlican kadardir
25. haftada bebeginiz bir patlican kadardir

Sık sık idrara çıkma durumu hamileliğin her döneminde görülebilir. Bebeğin büyüdükçe mesane üzerine baskı yapabilmesi sizi sık idrara çıkmaya sevk edecektir. Aslında idrarınız geldiğinde mutlaka geciktirmemelisiniz. Böylece idrar yolu enfeksiyonu önüne de geçebilirsiniz. İdrar yaparken yanma hissi olursa doktorunuza başvurmalısınız. Karnınızın artık bu haftalarda kaşınmaya başlaması olası ki gerilmeye başlıyor hatta çatlamalar bile söz konusu. Bunun için nemlendiriciler kullanarak fazla kaşımamaya çalışmalısınız. Yine bu haftalarda artan hormonlara bağlı olarak burun kanamaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tabii bunun sebebi yüksek tansiyon da olabileceği gibi yine doktorla görüşülmesinde fayda var. 26. hafta ile merak edilen her şey için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares