Gebelik Belirtileri

Polip Olan Hamile Kalabilir mi?

Polip nedir? Polipler kısırlık yapar mı? Polip olan hamile kalabilir mi? gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız yazımızda sizlere. Hamile kalamamanın birçok nedeni bulunmaktadır. Özellikle kadınlarda en çok rastlanan kısırlık nedenlerini buradan inceleyebilirsiniz. 1-2 yıl doğal yolla denemeye bağlı eğer sonuç alınamamış ise mutlaka jinekoloğa görünmekte fayda var diye düşünüyorum. Çünkü bunun sebebinin bulunması tanı konulması önem taşır. Bilmediğiniz bir neden belki çok küçük bir sorun olabilirken, çok büyük sorunlarda olabilmektedir. Sizlere yazımızın da başında söylediğimiz gibi polip hakkında bilgiler paylaşacağız. Polipler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler yazımızın içeriğine göz atabilirler.

polip rahim icinde sematik görünümü
polip rahim icinde sematik görünümü

Polipler,vücutta birçok organda oluşabilen iyi huylu oluşumlardır. Buna halk arasında rahimde et parçası denildiğini bilmekteyiz.  Ama biz hamilelik ile ilgili merak ettiklerinizi yazdığımız için bizi ilgilendiren rahimde yer alan polipler. Küçük boyutta olabileceği gibi nadiren büyük olanları da vardır. Rahmin içinde yer alanlar ve rahim ağzında yer alanlar vardır. Bunlar hamileliğe doğrudan bir engel oluşturmaz ama rahim ağzındakiler eğer rahmin içine doğru uzanıp engel oluşturuyor ise sperm geçişini engelleyebilmekte görüşü de vardır. Aslında böyle bir durum da pek rastlanan bir durum olarak gözlemlenmez. Kısırlık tedavisi gören hastaların yalnızca çok küçük bir bölümünde görülür polipler, bunlar aslında çok aşırı kanamaya sebep olmadıkları gibi farkedilmezler çoğu zaman. Bu tedavi için ultrason muayeneleri arasında farkedilebilir. Küçük polipler vardır ki bunlar genelde boyutu 2 cm den küçük olanlar herhangi bir gebeliğe engel durumu yoktur, hamileliğe engel oluşturmaz, hamilelik sırasında da zararı dokunmaz. Yani bunların kısırlık ile ilişkisi yoktur. Alınması ya da alınmaması bir sorun oluşturmaz ama tüp bebek gibi büyük bir tedavi öncesi alınması öngörülmektedir. Bir de büyük polipler vardır ki bunlar 4-5 cm boyutlarında olabilmekle rahmin içine doğru yayılabilme özelliği gösterenleri mevcuttur. Bu durumda gebeliğe engel oluşturma durumu söz konusu olabilir. Gebelik oluşabilmesi için gerekli yolları tıkayan bir polip ise bu sperm hücrelerinin yumurtalıklara geçişini güçleştirecektir. Aynı zamanda bu büyük polipler hamile kalındığı taktirde düşüğe de sebep olabilmektedir. Bunun için bu tarz engel görülen polipler ameliyat ile alınması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesi alınan poliplerin tüp bebek tedavisinde başarı oranınını artırmadığı da gözlemlenmiştir ki yani poliplerin genel anlamda görünürde pek bir zararları bulunmamaktadır. Yine de içinizin rahat etmesi için aşılama ya da tüp bebek tedavisi öncesi poliplerin alınması doktorlar tarafından da önerilmektedir.

polipler gebe kalmaya engel mi
polipler gebe kalmaya engel mi

Siz yine de eğer böyle bir polip gözlemlenmiş ise tedavi öncesi doktorunuzun talimatlarına uymanız gerektiği düşüncesindeyim. Sonradan olumsuz olma durumunda aklınızda kalan bir durum olmasın. Keşke dememek için başından ne gerekiyorsa yaptırın. Bu polipler kürtaj ya da histeroskopi (rahmin içine optik bir cihaz yerleştirme ile vajinal ve servikal aracılığı ile girilen yöntem) yöntemleri ile alınmaktadır. Kesin bir tanı koymak için patolojik incelemeye gönderilirler.

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares