Gebelik Belirtileri

Bebeğim Erken Doğarsa Ne Olur?

Bebeğim erken doğarsa ne olur? sorusu eminim her anne adayının aklına gelen sorulardan birisidir. Merak ettiğiniz bu soru üzerine açıklamalarda bulunmak istiyoruz. Bebeğin doğduğunda yaşama sansı ne kadardır? Bu hangi durumlara bağlıdır? Hangi durumlar erken doğuma sebep olabilir? hepsine cevap vermeye çalışacağız. Özellikle zamanı dolmadan doğan bebekler erken doğmuş olurlar ve 36. haftadan önce doğanlar ise prematüre (olgunlaşmamış) çocuk olarak adlandırılırlar. Doğum 36. haftadan önce olmaya başladıysa bu erken doğum tehdidi demektir ki bu preterm yani zamanından önce doğum adı verilir. Tüp bebek tedavisi sonucu doğan bebeklerin yaklaşık %8 lik kısmı da erken doğum ile doğmaktadırlar ki bu oran çoğul gebeliklerde daha da artmaktadır.

prematüre dogan bebek
prematüre dogan bebek

Erken doğan bebek henüz akciğer gelişimini tamamlamadığı için doğduğunda solunum sıkıntısı yaşayabileceğinden dolayı yoğun bakım gerektiren bir durumdur. Ya da bu bebeğin ölümüne bile yol açabilecek sıkıntılar doğurur. Normal ya da çoğul gebelik hiç farketmez ki her annenin erken doğum ile ilgili detaylı bilgi sahibi olması gerekmektedir. Erken doğum tehdidi durumu erken teşhis edilebilirse bu durdurulabilir ya da gerekli önlemler alınabilir. Bu önlemlerden biri kendim de ikiz gebelik yaşadığım için iyi biliyorum ki bebeklerin erken doğması riskine karşı ciğer geliştirici iğneler var doktorumuzun tavsiyesi ile bu iğnelerden olmuştum ki bu hamileliğin 24-34 haftaları arasında 24 saat ara ile iki kez 12mg yani toplamda 24mg anneye kalçadan olmak üzere uygulanır. Bu bebeğe yapılmaz anneden direkt anne karnındaki bebeğe geçerek etki gösterir. Bu da erken doğum riskine karşı alınan bir önemdir. Bu iğne sayesinde belki de bebeklerim 35+6. haftada yoğun bakım ünitesine girmeden sağlıklı bir şekilde doğdular. Çoğu anne belki yaptırmak istemeyebiliyor bu iğneyi ama bu gerçekten işe yarayan bir iğne. Zaten zararı olsa doktorlar tavsiye etmezlerdi.

erken dogum riskleri nedir
erken dogum riskleri nedir

Erken doğum olayı kendiliğinden başlayabileceği gibi doktorun kararı ile suni sancı ya da sezaryen ile de doğum gerçekleşebilir. Erken doğum riskine sebep olan durumlar başlangıç olarak çoğul gebeliklerdir, bebeğin suyunun fazla olması da yine erken doğum olabilecek durumlardandır. Bu iki durum özellikle rahimin olduğundan fazla gerilmesine ve rahimin bu yükten kurtulması için yoğun kasılmasına da yol açabilir. Suyun zamanı gelmeden boşalma durumu, suyun erken gelmesiyle ortaya çıkabilecek enfeksiyon durumları, bakteriler gibi sorunlar doğumu erken başlatabilen durumlardır. Plasentanın (bebeğin eşi) doğum kanalını kapatması da yine erken doğum tehdidi oluşturur. Yine anne adayının zararlı alışkanlıkları, sağlıksız ve düzensiz beslenmesi, sosyoekonomik durumları, çevresel faktörler de yine erken doğum riskini doğuran etmenlerdir. İşte bebeklerin doğduktan sonra yaşama şansları büyük oranda gebelik haftasına bağlıdır ki 28. haftadan sonra özellike 30. haftadan sonra birçok gelişimini tamamladığı için bebekler bu haftalardan sonra dışarıdaki yaşama kolay uyum sağlayabilirler. Gebelik yaşayan anne adayları hafta hafta gebelik takibi konumuzu inceleyerek her hafta hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirler.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares