Gebelik Belirtileri

Hafta Hafta Gebelik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gebelik hem anne adayına hem baba adayına muhteşem bir hayat tecrübesi yaşatır. 9 aylık süreç o kadar hızlı geçer ki bir anda bakıvermişsiniz ki nur topunuz kucağınızda. Yeni anne adayları için konuşursak bu 9 aylık süreci dolu dolu değerlendirin, bilinçlenin bebeğinizle siz de yeniden varolun. Gebelikte ay ay yapılan takipler daha genel olduğu için doktorların da tercih ettiği bebeğin gelişimini daha ayrıntılı inceleyebileceğiniz hafta hafta takip, bebekte ve sizde oluşan değişimleri daha iyi gözlemleyebilmeniz adına daha avantajlı. Gebelik 9 ay 10 gün yani hafta olarak hesap edersek 40 haftalık bir süreçtir. Şimdi gebelikteki değişikliklere bebeğin gelişimine hafta hafta bakalım.

gebelikte her hafta farkli bir degisim yasayabilirsiniz
gebelikte her hafta farkli bir degisim yasayabilirsiniz

1-Gebelikte 1. Hafta Neler Oluyor?

Gebeliğin başlangıcı ilişkiye girilen gün değil bunu yaklaşık 14 gün öncesi yani son adet tarihinizin ilk günü (SAT) kabul edilir. Gebelik ortalama döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesinden itibaren yaklaşık 9 ay 10 gün sürer. İlk hafta dediğimiz haftada henüz döllenme gerçekleşmemiştir. Çünkü deminde dediğimiz gibi gebelik başlangıcı ilişki günü değil bunun 14 gün öncesi adetin ilk günü kabul edildiği için bu hafta gebe sayılmazsınız bile. Hamile kalma gibi düşünceniz var ise daha düzenli beslenme, özellikle folik asit almaya hamile kalmadan başlayabilirsiniz. Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklarınız varsa hamile kalmadan bırakmalısınız. Hamilelik planları yapanlar adet dönemi hesaplama yazımızı buradan inceleyebilir yumurtlama zamanlarını daha kolay yakalayabilirler. Yine yumurtlama zamanını anlamak için ateş ölçme yönteminden de yararlanabilirsiniz.

2- Gebelikte 2. Hafta Yaşanan Gelişmeler

Gebeliğin 2. haftasındasınız ama sizin bundan haberiniz henüz yok. Adetiniz bitti ve yumurtlama zamanınız geldi. 2. hafta genellikle yumurtlama zamanının 2.-3. gününe denk gelir. Hamilelik düşünenler yumurtlama zamanını iyi takip etmeliler ki bu 2-3 gün sizin için çok önemli. Bu günlerde ne yapacağınızı çok iyi biliyor olmalısınız. Ortalama 30 günde bir adet gören kadının 14-15. gün yumurtlama günüdür. Bunun dışında eczaneden alacağınız ovulasyon testleri ile yumurtlama günlerinizi hesap edebilirsiniz.

3-Gebelikte 3. Hafta Olan Değişiklikler 

Minik mucizeniz acaba şuan ne yapıyor? Bu hafta da gebeliğinizin farkında olmayabilirsiniz. Vücudunuz şuan büyük bir enerji harcayarak hamileliğin oluşum sürecine girmeye başlıyor. Nadiren de olsa hamileliğe tecrübeliyseniz bazı erken belirtileri yaşayabilirsiniz.

4-Gebeliğin 4. Haftası Yaşananlar

Ne yazıki ki bu hafta da hamile olduğunuzu öğrenemediniz. Muhtemelen adetinizi bekliyorsunuz. Bu hafta sonu adetinizin gecikmesi size güzel bir müjde verebilir. Aslında kanda beta hcg hormonuna baktırarak gebeliğinizi şuan öğrenebilmek mümkün. Ama bunda en önemli nokta adetin gecikmesini beklemenizdir.

5-Gebelikte 5. Hafta Gelişmeleri

Hcg hormonu kanınızda hızla salgılanmaya devam ederken bu hafta minik bebeğinizin kalp ve dolaşım sistemi oluşuyor. Bu hafta döllenmiş olan yumurtanız bir embriyoya dönüşmüştür ve bazı bölümleri oluşmaya başlamıştır. Embriyonuz bu hafta yaklaşık 5-2 mm boyutundadır.

6-Gebeliğin 6. Haftasında Neler Oluyor?

Bebeğinizin boyu baş bölgesinden poposuna kadar 2-4 mm arasındadır. Ayakları genelde kıvrık durumda olduğundan ayak ölçüme katılmaz. Bu haftada bebeğin kalp atışı ultrason ile dinlenebilir. Yine kesesi de görülebilir. Duyulmadığı taktirde vajinal ultrason gerekebilir. Bu haftalarda bebeğin sağlığı için çok dikkat etmeniz gerekir.

7- Gebelikte 7. Hafta 

Artık sabahları bulantı ve kusma şikayetleri ile uyanmaya hazır olun. Mide bulantılarını kalktığınızda tuzlu kraker yiyerek hafifletebilirsiniz. Midenizi rahatlatacak ekşi tuzlu yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin boyutu artık 9-11 mm. Bebeğinizin dokuları hızla gelişirken sizde de erken gebelik belirtileri yaşanmaya devam ediyor.

8-Gebeliğinizin 8. Haftasında Neler Yaşarsınız?

Rahminiz bu haftada artık portakal büyüklüğünde. Rahmin mesanenin üzerine yaptığı baskı nedeniyle sık idrara çıkma şikayetleri hala yaşayabilirsiniz. Bu haftalarda lekelenme tarzı kanamaların olması muhtemeldir. Her türlü kanamada doktorunuza danışmanızda fayda var. Yine doktorunuzun önerdiği ölçüde vitamin- ilaç takviyelere uymalısınız. Karnın davul gibi şişmesi, uykuya eğilim, yorgunluk gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.

9-Gebeliğin9. Haftasındaki Değişimler

Bu haftada miniğinizin ayak parmakları oluştu. Baş bölgesinden popoya kadar 25 mm boyuta ulaştı. Bebeğiniz artık orta boy bir zeytin kadar. Bebeğinizin kol ve bacakları uzarken, elleri bilekten kıvrılmış şekilde kalp üzerindedir. Şimdiye kadar açık olan gözleri artık kapaklar kapatıyor. Bebeğiniz artık uzuvlarını hareket ettirebilmektedir. Anne mide yanması hazımsızlık problemleri yaşayabilirler.

hafta hafta gebelikle ilgili bilmeniz gerekenler
hafta hafta gebelikle ilgili bilmeniz gerekenler

10-Gebeliğin 10. Haftasında Neler Olur?

Artık minik embriyonuz artık fetus olarak adlandırılmaya başlayarak embriyo döneminden fetal döneme girmiş oldu. Artık daha fazla insan görünümünde. Bu haftanın önemli notu bebeğiniz bu hafta nefes alıp verme hareketlerine başlayacaktır. Bunu hava ile mümkün olamadığı için amniyo sıvı içinde su yutarak yapabilecektir. Organları oluşumu tamamlamak üzere ve ilk kez idrar yapmaya başlamıştır. Anneye gelince karnınızda artık ufak bir şişkinlik oluştu. Sizi görenler hamile olmadığınızı düşünerek çok yemek yediğinizi düşünebilirler. Genel anlamda zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

11-Gebeliğinizin 11. Haftasında Yaşananlar

Artık incir büyüklüğünde bir yavrunuz var. Hızla büyümeye devam eden meleğiniz artık dokunarak bulunduğu ortamı tanımaya başlar. Organları büyük oranla gelişimini tamamlamıştır. Size gelince bu haftalarda varisler oluşabilir bunu önlemek için uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin. Yürüyüş için kısa mesafeleri tercih edin. Yine kilo alımı iştahın artmasına bağlı artabilir.

12-Gebeliğin 12. Haftası Ve Yaşanan Gelişmeler

Bu haftada meleğinizi ultrasonda parmağını emerken görebilmeniz mümkün. Çünkü emme refleksi gelişmiş durumda. Bebeğinizin tırnakları bu haftada oluşuma başlamıştır. Bu hafta için çok erkendir ama nadiren de olsa cinsiyet hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu haftalarda sizde oluşan bazı değişimler yüzde lekelenmeler, hormonların artışına bağlı olarak migren ağrılarınız artabilir. Bunu önlemek için sessiz sakin karanlık bir ortamda dinlenmek iyi gelecektir.

13- Gebeliğinizin 13. Haftası Değişimleri

Eski haftalara nazaran daha rahat bir döneme girdiğinizi söyleyebiliriz. Daha enerjik ve kendinizi daha iyi hissedebileceksiniz. Bebeğiniz artık büyük boy bir elma büyüklüğüne ulaştı. Bu hafta bebeğinizin kol ve bacakları uzayıp gelişmeye devam ediyor. Beyin daha fazla gelişerek buna bağlı bebeğinizin hareketlerinde artma olacaktır. Bu hafta için henüz tekmeler yavaş şekildedir ve anneler bunu hissedemeyebilirler. Göz kapakları kapalıdır fakat gözler yanlardan öne doğru hareket halindedir. Bu haftalarda sizde kalsiyum ve demire ihtiyaç duyabilirsiniz. Yavaş yavaş büyüyen karnınız için artık eski kıyafetleri doğumdan sonraya kadar ayrı bir rafa kaldırma vakti. Yeni rahat hamile kıyafetleri bakınabilirsiniz.

14-Gebelikte 14. Hafta

Artık meleğiniz rahat rahat nefes alıp verebiliyor. Aktif halde hareketlenen bebeğinizin tekmeleri sıklaşabilir ama siz bunu hala hissedemiyor olabilirsiniz. Cinsiyet gelişimi hala bu haftada da devam etmektedir. Bu hafta bebek artık annesinin seslerini uğultu şeklinde de olsa duyabilecektir. Artık bebeğinizle istediğiniz gibi konuşabilir dertleşebilirsiniz. Bu haftada artık göğüsleriniz iyice büyümeye devam edecektir. Bu doğaldır ki süt hormonu hızla çalışmaya devam ediyor. Yine bu haftalarda bol su tüketmeyi de ihmal etmeyin.

15- Gebeliğin 15. Haftasında Neler Yaşanır?

Artık hamileliğinizin rahat zamanlarını yaşıyorsunuz diyebiliriz. Artık çoğunlukla o sıkıntılı dönemler geride kaldı. Bu haftada doktorunuz sizden bebeğiniz için ikili ve üçlü tarama testlerini isteyecektir. Bebeğinizin bu hafta iç kulak yapısı gelişecektir fakat hala sesleri uğultu şeklide duyarlar. Bu haftalarda kendinize vakit ayırın, hamileliğinizin tadını çıkarın. Gelecekte bebeğinizle birlikte olacağınız günleri hayal edip motive olabilirsiniz.

gebelik hakkinda bilmeniz gerekenler
gebelik hakkinda bilmeniz gerekenler

16-Hamileliğin 16. Haftası Gelişmeleri

Bu haftada bebeğiniz gösterdiği taktirde cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Öğrenemediğiniz taktirde kesin bilgiyi 18. haftada alabilirsiniz. Bazı tecrübeli anneler bu hafta netleşen hareketleri hissedebilirler. İlk hamileliği olan anne adayları çok hissedemeyebilirler. Net bir şekilde 18-20. haftalarda bu tekmeleri hissedebilirsiniz. Bu haftalarda artık sol yana yatmak uygun olacaktır. Sol yana doğru yatmak bebeğe de oksijen gitmesini sağlayacaktır. Vücudunuzda oluşabilecek çatlaklar için doktorunuzun önerdiği kremleri kullanabilirsiniz.

17-Gebeliğin 17. Haftasında Yaşadıklarınız

Bebeğiniz bu haftadan itibaren cilt altı dokularının yağ depolamasından ötürü daha hızlı kilo almaya başlayacaktır. Dışarıdan gelen seslere karşı artık anında tepki başlamıştır artık. Daha rahat yutkunabilme hareketini rahatlıkla yapabilmektedir. 15-18. haftalarda mutlaka tarama testlerini yaptırmanız gerekmektedir. BPD adı verilen ultrason ile başın ölçüsü alınarak ve yine anne adayından kan örneği alınarak ikisi değerlendirilerek beyin omurilik hasarı olup olmadığına ve kromozom hastalıkları riski olup olmadığına bakılır.

18-Gebeliğin 18. Haftası Annede Ve Bebekte Gelişmeler

Bu haftada bebeğin ilk dışkısı bağırsaklarda birikmeye başlayacak bu doğumdan sonra dışarı atılacaktır. Bu haftada henüz cinsiyet öğrenmediyseniz kesin bilgi alabilirsiniz. Nihayet bebeğinize isim düşünebilir, ona küçükten alışverişe başlayabilirsiniz. Bu haftada annede tansiyon düşmeleri yaşanabilir bu yüzden tansiyon göz altında tutulmalıdır.

19-Hamileliğinizde 19. Hafta

Artık bu hafta itibariyle ilk kez bebeğinizin hareketlerini net bir şekilde hissedebileceksiniz. Tabii artık bebeğinizin kasları kemikleri çok iyi gelişmiş durumda. Daha güçlü sağlam kemikler için biliyorsunuz ki kalsiyum içeren besinler tüketmelisiniz. Sadece bebeğiniz değil sizin de buna çok ihtiyacınız olacak. Artık sizi net duyan bebeğinizle bol bol konuşun dertleşin onunla bağınızı güçlendirin.

20-Hamileliğinizin 20. Haftasında Neler Olur?

Artık hamileliğinizin yarısını tamamlamış sayılırsınız. Bu haftada kız bebeklerde rahim oluşur. Yine sizde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Karnınız artık dışarıdan fark edilmeye başladı. Bebeğiniz bu haftadan sonra daha hızlı kilo alacağı için sizde de kilo artışı görülebilir.

21-Gebelikte 21. Haftada Olanlar

Artık bu haftadan itibaren bebeğin boyunun uzaması yavaşlayıp daha hızlı kilo artışı başlayacaktır. Saçlar belirgin hale gelerek, kaş kirpiklerde belirmeye başlayacaktır. Artık dizlerini kıvırıp oturur pozisyonda durabilecektir. Bebeğinizle iletişiminizi sıklaştırmalısınız. Sakin ve pozitif bir alanda hamilelik geçiren anne adaylarının bebekleri daha sakin ve uysal oldukları izlenmiştir.

22-Gebeliğin 22. Haftasında Neler Yaşanır?

Bebeğiniz bu haftalarda baskı yapabilir, rahim bağlarınız gerildiği için kasıklarınızda geçici ağrılar oluşabilir. Bu haftada yine kabızlık sorununuz artabilir. Bol su içmeyi ihmal etmeyin. Bebeğiniz gittikçe büyüdüğü için yatarken sizi rahatsız edebilir. Annede çıkması muhtemel kansızlık yorgunluk, baş ağrısı yapabilir. Mutlaka doktorunuzun önerdiği takviyeleri kullanmalısınız.

23-Gebeliğinizde 23. Haftada Olanlar

Bebeğinizin vücudu günden güne daha normal bir bebek vücudu gibi orantılı olmaya tombullaşmaya başlayacaktır. Bebeğiniz git gide büyüdüğü için diyaframınıza baskı yapacak o da nefes almakta zorluk çekmenize sebep olacaktır. Çok fazla ayakta kalmamaya dikkat edin. Yine yumuşak sıkmayan kıyafetler tercih etmeli yüksek topuklardan uzak durmalısınız.

24-Gebeliğinizin 24. Haftasında Neler Olur?

Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Bu haftada bebeklerin çok düşükte olsa yaşama olasılıkları bulunmaktadır. Ama akciğer gelişimi olmadığı için yaşama şansı hiç olmayacaktır. Anne adayında karın ve göğüslerde kaşıntı meydana gelebilir. Yine çatlaklarınız artmaya devam edeceği için düzenli nemlendirici kullanmanızda fayda var. Gebeliğinizin 24-28 haftaları arası şeker yükleme testi için doktorunuz sizi çağıracaktır.

25-Gebeliğinizin 25. Haftası

Bu hafta bebeğiniz hızla büyürken hareketlerini net bir şekilde hissettirir. Mide yanması şikayetleriniz artabilir. Karnınızın üstü ve kasıklarda sancıların belirmesi erken doğum belirtileri olabilir mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz. Bebeğiniz bu haftalarda sık sık hıçrıkık krizine yakalanabilirler.

26- Gebeliğin 26. Haftası Olan Gelişmeler

Bu haftada eğer henüz hazırlık yapmadıysanız bebeğinize kıyafetler hastane çıkışı, tulumlar, eldiven, zıbın gibi en çok ihtiyaç olan kıyafetleri alabilir odasını hazırlayabilirsiniz. Artık ay olarak hesap edersek 7. aydasınız ve doğuma az bir süre kaldı. Bu hazırlıkları tamamlamanız bu zamanlarda tam vakti diyebiliriz. Daha ileri ki haftalarda daha ağırlaşabilir hareket etmekte zorluk çekebilirsiniz. Hatta ağrılarınızdan dolayı bu işlerle ilgilenmeye fırsat bulamayabilirsiniz.

27-Gebeliğinizin 27. Haftası

Bu haftalarda uyku problemi yaşayanlar olabilir. 900-1000 kg civarında olan bebeğiniz artık 7. ayı bitmek üzere. Nefes darlığı gibi problemler yaşayabilirsiniz. Artık doğum yapacağınız hastaneyi seçip, son haftalara bırakmadan son hazırlıklarınızı tamamlamalısınız. Göbeğinizin ortasından dik bir şekilde beliren linea adında çizgi ortaya çıkacaktır. Bu çizgi doğumdan sonra yok olacaktır.

gebelikte süt tüketimi önemlidir
gebelikte süt tüketimi önemlidir

28-Hamilelikte 28. Haftası

Bu hafta ile birlikte 7 ayınız bitiyor 8. aya giriş yapıyorsunuz. Çok az bir zaman kaldı bebeğinize kavuşmanıza. Tansiyon konusunda yine dikkat etmelisiniz. Doğuma yaklaştıkça sorunlar artmaya başlayabilir. Ciğerleri gelişmeye devam eden bebeğinizle aranızda kan uyuşmazlığı durumu olmaması için bunu doktorunuzla görüşmelisiniz. Özellikle son haftalara bırakmadan bebeğinizin hastane çıkışı, bezleri, ihtiyaçları ve sizin ihtiyaçlarınızı bir çantada toplayarak kapı yanında her ihtimale karşı hazır bulundurmalısınız.

29-Hamileliğinizin 29. Haftasında Neler Olur?

38 cm, 1200 kg boyutlarına ulaşan bebeğiniz doğuma hızla yaklaşıyor. Vuslatınıza çok az kaldı diyebiliriz. Yatışta uyku da problem yaşayabilirsiniz ancak en sağlıklı pozisyon sol yana yatmak sizi biraz olsun rahatlatabilir. Bu haftalarda artık göğüslerinizden sıvı çıkabilir bu gayet normal bir durumdur. Süt bezlerinin daha hızlı çalışmalar yapmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Kasıklarda ağrı, göbekte kasılmalar yaşamanız durumunda mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

30-Gebeliğinizin 30. Haftasında Yaşanan Gelişmeler

Artık kasılmalar yaşamanız muhtemel. Erken doğum riskinin belirtileri olabilen kasılmalar durumunu doktorunuz ile paylaşmalısınız. Bebeğin hareketlerini sık sık kontrol etmeniz gereken bir döneme girdiniz. 1 saat içinde 10 kez hareket edebilen bebeğin durumu sağlıklı kabul edilir. Kas ve kemik gelişiminiz için hem kendiniz hem bebek için kalsiyum alımını her gün düzenli yapmalısınız. Bebeğiniz şimdiye kadar vücudunda biriken küçük tüyleri artık dökmeye başlayıp kendi ısısını artık ayarlayabilecek hale gelecektir.

31-Gebeliğinizin 31. Haftası Oluşan Gelişmeler

Kaşıntılar çatlaklar artık bu haftalarda kaçınılmaz olacaktır. Artık doğuma gittikçe yaklaştığınız şu haftalar sıkıntılarınız baş gösterebilir. Bunları bebeğinize kavuşmanıza çok az kaldığını ve onu hayal ederek sıkıntılarınızı unutmak mümkün. Ayaklarda şişlik ödem oluşabilir. Uzanarak ayaklarınızı yüksek bir yere koyup şişlikleri azaltabilirsiniz yine yemeklerde çok tuz kullanmamalısınız. Bu haftalarda artık doğuma yaklaşırken cinsel ilişki durumunu doktorunuzla mutlaka konuşun.

saglikli beslenme gebelikte önem tasir
saglikli beslenme gebelikte önem tasir

32-Gebeliğinizin 32. Haftası

Biliyorsunuz ki bebeğiniz sizden beslenmeye devam ediyor. Yediğiniz içtiğinize dikkat etmeli düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu haftada doğum sancılarına dikkat etmelisiniz. Kendinizi fazla yormamalısınız. Sahte kasılmalar yaşama olasılığı olabilir, bu haftalarda kasılmalarda doktorunuzla görüşmeli durumu değerlendirmelisiniz.

33-Gebeliğinizin 33. Haftasında Neler Yaşarsınız?

Bebeğiniz bu haftada artık bir ananas boyutuna ulaştı. Özellikle en ufacık kanamada mutlaka doktorunuzla görüşmeniz önem taşır. Bu haftada artık bebeğiniz annesinin sesini ayırt edebilir. Onunla bol bol konuşup size nasıl tepki verdiğini görebilirsiniz. Bu sizi çok mutlu edecek biraz olsun doğuma yaklaşırken sıkıntı ve streslerinizden uzaklaşabilirsiniz.

34-Hamileliğinizin 34. Haftasındaki Gelişmeler

Küçücük bir mercimek tanesi kadarken şimdi kocaman doğuma çok yakın bir bebeğiniz var. Artık bu saatten sonra temkinli davranmanızda fayda var. Özellikle normal gebelik yaşayanlarda nadiren görülen ama çoğul gebeliklerde sıklıkla karşılaşılan bir durum olan erken doğum riskine karşı artık doktor kontrollerini sıklaştırabilirsiniz. İkiz gebelik yaşayan anne adayları 40 haftayı tamamlamadan da doğum gerçekleşebileceği için tedbirli davranmada fayda olduğunu düşünüyoruz.

35- Hamileliğinizin 35. Haftasında Neler Oluyor?

Artık bu hafta itibariyle doktorunuz sizi her hafta kontroller için çağıracaktır ve NTS cihazı denilen bebeğin kalp atışları ve kasılmaları dinleyen cihaza bağlanacaksınız. Bebeğin kalp ritmleri ve sancı ölçen bu cihaza her hafta girmeniz gerekecektir. 47 cm, 2.5 kg ölçülerine ulaşan bebeğiniz artık dışarıda yaşayabilmeye çok müsait. Şunu da hatırlatmak isteriz ki ultrason cihazları kilo ölçümünü aşağı yukarı hesap etmektedir. 37. haftada yapılacak olan çatı muayenesi ile gerçek kilo netlik kazanacaktır.

36- Gebelikte Heyecanlı Bekleyiş 36. Hafta

Doğumunuza sadece 4 hafta kaldı. Sezaryen olacağınızı hesap edersek tabii ki bu daha erken olabilir. Bebeğiniz bu haftada gerekli tüm gelişimlerini tamamladı diyebiliriz. Yalnız akciğerler gelişmeye devam ederken doğumdan sonra da gelişmeye devam edecektir. Eğer hazırlık yapmadıysanız mutlaka artık son dokunuşları yapmalısınız. Bebeğin kıyafetleri, bebeğin bezleri, sizin hastanede giyeceğiniz gecelik, pijama, hasta pedi, terlik, doğumdan sonra başınıza takmak için kırmızı ya da mavi kurdela bir çantada hazır bulundurmalısınız. Artık bu saatten sonrası minik yavrunuza kalmış ve her an çıkıp gelmek isteyebilir.

37-Gebelikte Sona Yaklaştınız 37. Hafta

Artık şafak sayabilirsiniz. Doğuma çok az bir zaman kala anne ve baba adayında heyecan dorukta. İnanın ben de bunu sizlerle paylaşırken yaşadıklarımı düşünerek yine heyecanlandığımı belirtmek isterim. Gerçekten çok güzel bir duygu anne baba olmak. Artık bu saatten sonra hiç bir şekilde eğilip kalkma ağır işler kesinlikle yasak ki muhtemelen karnınız da aşağı inmiş olacaktır. Ufak sancıda ya da su gelmesinde mutlaka hemen doktora gitmelisiniz.

38-Hamilelikte Mutlu Sona 2 Kala: 38. Hafta

Doğum heyecanı sizi olduğu gibi baba adayını da sarmıştır muhtemelen. Sezaryen doğuma karar verilmişse 40 hafta tamamlanmadan muhtemelen bu hafta içinde gün verilmiştir. Bebeğiniz 3 kg ağırlığına ulaşmış, tüm gelişimlerini tamamlamış ve dış dünyada yaşayabilecek duruma ulaşmıştır.

39-Hamilelikte Mutlu Sona 1 Kala: 39. Hafta

Bu haftada artık normal doğumu bekliyor iseniz kese yırtılması su gelmesi gibi durumlarla karşılaşma anında hemen doktorunuza koşmalısınız. Artık nefes almakta zorluk çekebilir birçok sıkıntınız olabilir ama bu sıkıntılar mis kokulu yavrunuzu kucağınıza aldığınızda hepsi sona erecek.

bir bebegin dünyaya gelmesi cok büyük bir mucizedir
bir bebegin dünyaya gelmesi cok büyük bir mucizedir

40- Mutlu Son: 40. Hafta 

Hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren bebeğiniz ile birlikte gelişip siz de büyüdünüz. Sıkıntılar da yaşadınız ama bu sıkıntılar tatlı sıkıntılar olsa gerek. Zaten bebeğinizi doğumda kucağınıza aldığınızda harika bir mutluluğa kavuşacaksınız. Bebeğinizin mis kokusunu içinize çektiğinizde her şey daha güzel olacaktır. Doğum stresini hiç kafanıza takmayın rahat olun her şeyi akışına bırakmak çok daha iyi olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares