Gebelik Belirtileri

Gebeliğinizin 29. Haftası Gelişmeleri

Geldik 29. haftaya. Heyecanınız artık gittikçe artıyor. Artık bebeğinizi kucağınıza alacağınız günün heyecanı ve mutluluğunu taşıyorsunuz. Bu hafta bebeğiniz hızla kilo almaya devam ederken sizde de bazı değişimler olabilir. Bu değişimler biraz sıkıntı verse de 11 hafta sonra kucağınıza alacağınız meleği düşününce aslında sıkıntı gibi görünmeyecektir. Şimdi sizlere bu hafta ile ilgili gelişmeleri sunmaya çalışacağız.

29. haftada bebekte ve annedeki degisimler
29. haftada bebekte ve annedeki degisimler

Bu haftada artık beyin gelişimini tamamlamaya çalışıyor. Bunun en önemli göstergesi de vücut ısısını kendisinin ayarlayabilmesidir. Solunum ve vücut ısısını ayarlayabilecek kadar gelişmiştir. Ama tabii ki hala size büyük oranda ihtiyacı var. Vücudunda yağ oranı hızlı kilo alımına göre artış gösteriyor. Vücudunda biriken yağ onun cildini daha pürüzsüz olmasını sağlıyor ve tabii vücut ısısını korumaya da yardımcı faktör. Seslere karşı ani tepkiler verip artık ışığı ayırt edebildiği için ışık gördüğünde o yöne doğru yönelir. Duyu organları işlevlerini yapar hale gelmiştir artık. Örneğin siz ne yeseniz bebeğinizde bunun tadını alarak yiyebilecektir. Yine koku alma duyusu da gelişmiştir. Bebeğiniz bu hafta 38-40 cm boyunda, 1130-1150 gram ağırlığa ulaştı. Bu hafta bebeğiniz artık kendi antikorlarını da üretmeye başlamıştır. Daha önce sadece bebeğin kanında anneden gelenler bulunmaktaydı. Bebeğiniz her gün yaklaşık yarım litre idrar yapar. Bu idrar amnion sıvısına karışır ve amnion sıvısı sürekli kendini yenileyen yapıdadır. Bebeğiniz hızla kilo almaya çalışırken ihtiyacı olan folik asit, demir, protein, kalsiyumdan zengin besinlerle beslenmelisiniz. Bebeğin gelişimi, kemik ve ilik gelişimi için bunlar çok önemlidir.

gebeligin ileri haftalarinda bacak krampları görülebilir
gebeligin ileri haftalarinda bacak krampları görülebilir

Siz de bu haftalarda kramplar ve ağrılar artabilir. Bu doğaldır ki rahminiz ve bebeğiniz gittikçe büyüyor ve gerilmeler oluşabiliyor. Özellikle bacaklarda kramplar görülebilir bu daha çok potasyum ve magnezyum eksikliği de yol açabilmektedir. Muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edebilir ve ayak ve bacak hareketleri yapabilirsiniz. Yine doktorunuzun önerisi ile magnezyum ve kalsiyum desteği de alabilirsiniz. Biliyorsunuz ki siz giden değerlerin yerini tamamlamaz iseniz sorunlar çıkacaktır ki bebeğiniz sizin vücudunuzdaki vitaminleri çekmektedir. Bu haftalarda süt hormonu, çalışmasına hız kazandırmıştır. Özellikle bu haftalarda kolostrum denilen ilk süt gözlemlenebilir. Bu daha çok su şeklindedir.Bu aynı zamanda süt üretiminin hızlandığının da göstergesidir. Henüz doğum çantanızı hazırlamadıysanız buradan sizler için özenle hazırladığımız listeye ulaşabilirsiniz. Bir sonraki haftanız olan 30 hafta gelişmelerini merak edenler buradan ulaşabilirler.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares