Gebelik Belirtileri

Dış Gebelik Nedir? Nasıl Olur?

Kadın rahmine baktığımızda iç ve dış üreme organları olarak ikiye ayrılır. Dış üreme organının görevi sperm hücresinin geçişine izin veren kısımdır. İç üreme organı ise sperm ile döllenen yumurtayı taşıyan gebelik süresince onu barındıran doğumu gerçekleştiren bölümdür. İç üreme organlarının gebe kalmada payı çok büyüktür. İçinde barınan organlar yumurtalıklar, rahim ağzı, rahim ve tüplerdir. Sağlı sollu olmak üzere yumurtalıklar ve tüpler ikişer adettir. Normal şartlarda gebeliğin oluşması için dış üreme organından içeri giren sperm hücresi çatlamış olan yumurtayı tüplerin içinde döller. Dölledikten sonra bu yumurta tüplerden yola çıkar kanallardan geçerken bölünür, bölünmeye devam eden döllenmiş yumurta rahmin içine doğru yola devam eder. Rahmin içine ulaşan yumurta buraya yapışır ve burada gelişmeye devam edecektir. Buraya yerleşen yumurta artık embriyo adını alır. Bu işlemler yaklaşık 6 gün kadar sürer. Yani 6-7 gün içinde siz gebelik testi (beta hcg testi) yaptığınızda pozitif sonucu görebilirsiniz.

dis gebelik sematik tanitimi
dis gebelik sematik tanitimi

Peki bir de dış gebelik olayı söz konusu. Nedir? Kimlerde olabilir? Belirtileri var mıdır? Hamilelik konusu üzerinde çalışıyorsanız araştırmalar yapıyorsunuzdur mutlaka. Peki dış gebelik konusunda ne kadar bilginiz var? Bu önemli konu hakkında sizlere biraz bilgi vermek istiyoruz. Dış gebelik denilen olay yukarıda anlattığımız döllenme durumunun yolda tıkanıklıklar nedeniyle rahmin içine yerleşememesi sonucu rahmin dışında bir yerde kalmasıdır. Buna dış gebelik diyoruz basit anlatımıyla. Peki kimlerde görülür? Belirtiler nelerdir?

dis gebelikte normal gebelik belirtileri görülür
dis gebelikte normal gebelik belirtileri görülür

Tüplerde kısmi tıkanıklık olması durumu, tüplerin hareket mekanizmasını yavaşlatan her durum buna sebep olmaktadır. Aslında önemsenmesi gereken bir durumdur. Çünkü anne ölümüne yol açabilen vakadır. Aslında ilk anda fark edilemeyen bir durumdur ki normal bir gebelik belirtilerinin hepsini dış gebelikte de görebilmek mümkün. Adet gecikmesi, testin pozitif çıkması, mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, baş ağrısı gibi gibi bütün erken gebelik belirtileri dış gebelikte de görülebilmektedir. Geçirmiş olduğunuz enfeksiyonlar bu olayın en baş sebeplerindendir. Eğer ki tıkanıklıklar çok şiddetli ise bu kısırlığa sebep olmaktadır. Eğer ki bu tıkanıklık kısmi bir tıkanıklık ise döllenme oluşuna engel değildir fakat döllenmiş yumurtanın olması gereken rahmin içinden farklı bir noktada yerleşmesi sorun oluşturur ki bu da zaten dış gebelik olur. Boş gebelik ile arasında fark vardır ki boş gebelik olması durumunda embriyonun kesenin içinde olması gereken vakitte olmaması olayıdır. Boş gebelikte kürtaj olma durumu söz konusudur, dış gebelik ise cerrahi müdahale gerektirir.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares