Gebelik Belirtileri

Rahim Ağzı Kanseri Hamile Kalabilir mi?

Dünyada kadınlar arasında en çok görülen görülen kanser türü birincisi meme kanseri, ikincisi ise rahim ağzı kanseridir. Kanserin her türlüsü aslında kötü ve hiç kimse tabii ki yaşamak istemez ama kimi zaman bazılarını bulabilmektedir. Bu yazımızın konusu rahim ağzı kanseri hamile kalabilir mi? sorusuna derinden inmeye çalışacağız. Günümüz şartlarında artık evlilik yaşı ileriye çekildi yani özellikle okuldu kariyerdi bunlara öncelik veren bayanlar 30 hatta 35 yaşından sonra evlilik düşünür oldular. Bu yaştan sonra çocuk sahibi olmak istemeleri de doğaldır ama şu da bir gerçektir ki rahim ağzı kanserinin görülme yaşı da 35 ve üstüdür. Bu yaşlarda evlenmiş rahim ağzı kanseri ile mücadele verip hayatta kalma mücadelesi vermesi ve aynı zamanda bebek sahibi olmak istemesi bu duyguyu tatmak istemesi son derece doğaldır. Şimdi biz bu yaşlarda rahim ağzı kanserine yakalanmış ve bebek düşünen hanımlara bu konuda açıklamalarda bulunacağız.  Rahim ağzı testi için öncelikle her kadının aslında yılda bir smear testi yaptırması gerekir ki smear testi vajinal muayene ile kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

rahim agzi kanseri hamile kalabilir mi
rahim agzi kanseri hamile kalabilir mi

Artık gelişen teknoloji ve tıp rahim ağzı kanseri tedavisinde kadının üreme yetisini koruyarak tedavi gerçekleştiriyor. Bu da bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarına umut oluyor. Aslında bunda koşul da gerekiyor. Rahim ağzı kanserinin fazla ilerlememiş olması ve öncelikli koşul olarak da tümörün küçük çaplı olması gerekiyor. Yine kadının yumurtalıklarında bebek sahibi olabilecek yumurta rezervinin bulunması ve kadının doğurma kabiliyeti önemli ölçütlerdir. Rahim alınmadan yapılan tedavide bebek sahibi olmak da kolaylaşıyor bir nevi. Aslında kadının hamile olması için etkili bir yumurta rezervine ihtiyacı vardır. Rahim ağzı kanseri de yumurtalıklarla alakası olmayan bir durumdur. Rahim ağzı kanserinde de rahim alınmadan tedavinin mümkün olabileceğini tıp açıklamış bulunuyor. Yine önemli bir bilgi ki sık doğum yapan kadınlarda ve emzirme sıklığı fazla olan kadınlarda bu tür kanserlere yakalanma oranı çok düşük olduğu da bildirilmiştir. İlerleyen bir rahim ağzı kanseri vakasında rahimin alınabileceği gibi erken teşhis ile rahim alınmadan tedavi uygulanabilmektedir. Eğer tedavi sonrasında rahim yerinde kalma durumunda ve yumurtalık rezervinin olduğu durumlarda kadının gebe kalma şansı devam eder. Bu tabii ki erken teşhis ile tedavi edilen hastalar için geçerlidir. İlerlemiş bir rahim ağzı kanserinde tabii ki öncelik kadının doğurganlığının devam etmesini sağlamak değildir burada önemli olan kadının sağlığı ve yaşaması önemli olandır.

rahim agzi kanseri gebelige engel mi
rahim agzi kanseri gebelige engel mi

Kanser tedavi edilmiş bir hasta gebe kalması durumunda diğer normal gebelikler gibi kontrolleri sağlanır. Ancak rahim ağzı alınmış bir kadının hamileliği oluşmuş ise düşük yapma ya da erken doğum riski ile karşı karşıya kalma gibi durumları söz konusudur. Düşük önleyici ilaçlar ve gebelik sırasında rahim ağzına atılan dikişle tedavi yapılabilir. Bazı durumlar da vardır ki eğer kadın hamile kaldıktan sonra rahim ağzı kanseri ile karşılaşırsa eğer ki bebeğin doğumuna çok az kaldı ise doğum beklenir. Eğer hamileliğin başında ise hastanın sağlığı için gebeliğe son verilir (kürtaj). Bazı durumlarda da gebeliğin devamı sağlanır bu aşamada tedavi de gerçekleştirilir.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares