Gebelik Belirtileri

Aşılama Öncesi Yapılacak Testler Nelerdir?

Yazımızda sizler için en çok merak edilen konulardan biri aşılama öncesi yapılacak testler hakkında sizlere bilgiler sunmaya çalışacağız.Tedavi aşamasının ikinci basamağıdır diyebiliriz aslında aşılama için. 2 yıl doğal yoldan deneyip bebek sahibi olamayan çiftler tedaviye başladıklarında gerekli tahliller ve ultrason muayeneleri yapıldıktan sonra sorunun ne olduğuna göre tedavi yöntemi izlenmektedir. Çoğunlukla kadınlarda yumurtlama sorunları, adet gecikmesi, polikistik over gibi sorunlar görünürken, erkeklerde sperm hücrelerinin sayısının azlığı hareketlerinde yavaşlık gibi problemle daha yaygın şekilde görülmektedir. Kadınlarda sıklıkla görülen kısırlık nedenlerini merak ediyorsanız buradan ulaşabilirsiniz. Bu sorunlarda genelde ilaç tedavisi ile başlamayı uygun görüyor doktorlar. Öncelikle klomen tarzı ilaçlarla ultrasonda yumurta takibi yapılmaktadır. İlaç tedavisi dediğimiz bu süreçte doktorunuz sizden adetinizin üçüncü günü ilaca başlamanızı 5 gün kadar kullanmanızı isteyecek ve yumurtlamanın olduğu günlerde ilişki sıklığını artırmanızı söyleyecektir. Sonuç olumsuz olduğu durumlarda ilaç tedavisi bir kez daha denenebilir.

İlaç tedavisi birkaç kez denenmesine rağmen sonuç alınamıyorsa artık aşılama uygulama çiftlere kalmış. Aşılamaya ne kadar çiftler karar verse de duruma elverişli olup olmadıkları anlaşılması için öncelikle doktorunuz sizden ve eşinizden bazı tahliller isteyecektir. İşte aşılama öncesi yapılacak testleri sizler için tek tek açıklamak istiyoruz.

asilama öncesi tetkikler nelerdir
asilama öncesi tetkikler nelerdir

Baba Adaylarından İstenilen Tetkikler

Spermiyogram Testi (semen analizi)

Yıkama sonrası sperm değerleri

Sperm sayısı ve hareketlilik durumları

Mar testi

Hormon profili

Detaylı morfolojik değerlendirme

Sistemik, lokal fiziksel muayene

asilama tedavisi öncesi istenilenler
asilama tedavisi öncesi istenilenler

Anne Adaylarından İstenilen Tetkikler

Sistemik, lokal muayene

Tubal geçişin görülmesi (HSG rahim filmi, laporpskopi)

Prolaktin

TSH

Adetin 21. gününde uygulanan progesteron

Bu tetkiklerden sonra yumurtaların yeterince büyüdüğü (18-20mm) gözleme alınarak çatlatma iğnesi uygulanıp 36 saat sonra çatlama gerçekleşeceği için eşinizden 3 gün perhiz sonrası alınan sperm laboratuvar ortamında yıkanır  çatlama olan gün bir kanül yardımı ile rahmin içine transferi gerçekleştirilir. Bu işlem acısız ve 5 dk kadar sürmektedir. Bu işlemden sonra doktorunuz yatak istirahatı isteyebilir ama genel olarak günlük işlerinize dönebilirsiniz. Dinlenmek size kalmış ama ağır işlerden kaçınmanızı öneririz. Aşılama tedavisinin 3 kez uygulanabilme durumu vardır. Üç denemede de başarısız olunduğu taktirde tüp bebek tedavisine gidilir.

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares