Gebelik Belirtileri

Doğumdan Sonra Gebelikten Korunma Yöntemleri

Yakın zamanda doğum geçirmiş ve hamileliğe hazır olmayan bir çift hamile kalmamak için bazı korunma yöntemlerini tercih edebilirler. Doğumdan sonra gebelikten korunma yöntemleri yazımızın içeriğinde bu korunma yöntemlerine ait bilgiler vermeye çalışacağız. Kadınlarda doğumdan bir süre sonra vücut artık normal seyrine devam etmeye başladığında hamile kalmaya da vücudu tekrar hazır olmaya başlar. İstenmeyen bir gebelik durumu söz konusu olmaması için çeşitli aile planlaması, korunma yöntemleri vardır. Doğum yaptıktan sonra ilk 6 ay bebeğini emziren annelerin hamile kalma şansları azdır. Yalnız bu durum kadının hamile kalamayacağı anlamına gelmemelidir. Sürpriz bir gelişme olmaması için eğer hemen gebelik düşünmüyorsanız sütünüze geçmeyen, sütünüz ile alakalı olmayan korunma yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Yani doğum sonrası korunmaya başlamak içinizin rahat etmesi açısından önemlidir ki ne zaman hamile kalacağınızı bilemeyebilirsiniz. Zaten vücudunuz yeni bir gebelik sürecinden geçmiş hemen ardından böyle bir şey yaşamak yorucu ve güç olabilir.  Şimdi yazımızın içeriğinde tek tek açıklayacağımız korunma yöntemlerini inceleyebilir kendiniz ve eşiniz için uygun olanını tercih edebilirsiniz.

dogumdan sonra korunma yöntemleri nelerdir
dogumdan sonra korunma yöntemleri nelerdir

Doğumdan hemen sonra hemen çocuk istense bile  bir süre ara verip hem vücudunuzun dinlenmesine hem de bebeğinizi sağlıklı bir şekilde büyümenize izin verin. Şuan ki bebeğinizi emzirdiğiniz için onun sağlıklı beslenmesi dış etkenlerden daha iyi korunması için büyük oranda anneye çok ihtiyacı vardır. Onun olumsuz etkilenmemesi için en azından 1.5-2 yıl kadar gebe kalmamanız onun daha çok yararına olacaktır. İkinci bir bebeği düşünmeyen çiftler zaten en etkili korunma yöntemlerine hemen başvuracaklardır. Korunmasız bir ilişki yaşadığınız sürece aklınız sürekli acaba hamile kalır mıyım? gibi sorularla meşgul olduğunda ilişkinizden de zevk alamaz hale gelirsiniz. En doğrusu hemen etkili korunma yöntemlerini tercih etmeniz olacaktır. Doğumdan sonraki ilk 6 ay sonrası korunma yöntemleri kullanmaya başlamak için en doğru zaman olacaktır.

gebe kalmamak icin korunma yöntemleri
gebe kalmamak icin korunma yöntemleri

Düşünülmeyen Bir Gebelikle Karşılaşmamak İçin:

Planlanmamış bir gebelikle karşılaşmamak için eşler kendilerine uygun ya da bir uzman yardımı alarak kendileri için en doğru korunma yöntemini seçmelidirler.

Prezervatifler (Kondom,Kılıf) : Doğumdan hemen sonra rahatlıkla kullanılabilir. Vajinal kuruluğa sebep olursa spermisit ya da jeller ile kullanılabilir. Prezervatifler hiç bir yan etkisi olmayan bir korunma yöntemidir. Her kullanımda yeni bir tane gereklidir.

Spermisitler ( Sperm yok ediciler) : Bu da prezervatif gibi kolay kullanım sağlar. Aynı zamanda nemlendirici görevi görmesi kuruluğu önler ağrıyı azaltır. Yalnız ilişkiden 6 saat geçmeden vajina yıkaması yapılmamalıdır.

Diyafram : Doğumdan 6 hafta sonrasında doğru bir şekilde uygulandığında etkili bir yöntemdir. Vajinanın derinine  doğru bir şekilde yerleştirilen diyafram en az 6 en fazla 24 saat orada kalmalı. Kadın bu süre içinde normal duş alıp günlük işlerini yapabilir. Bunun çeşitli boyutları vardır. Size uygun boyutu için vajinal muayene gerekebilir.

Rahim İçi Araçlar (RİA, Spiral) : Normal doğumda plasentanın rahimden atılması ile 10 dakika içinde hemen uygulanabilir eğer uygulanmamışsa ilk 48 saat içinde bu işlem gerçekleştirilebilir. Bakır ve hormon içeren tipleri vardır. Normal doğumda 6 hafta sonra sezaryen doğumda 8 hafta sonra RİA uygulanabilir. Adet dönemi başlayan kadınlarda ilk üç günü uygulamak için en doğru zamandır. Gebelik istenildiğinde yine aynı şekilde adetli iken bir uzman tarafından çıkarılması uygun olur.

Doğum Kontrol Hapları : İstenmeyen gebeliklerde ilişkiden hemen sonra alınan haplardır. Bunun süresi önemlidir. İlişkiden sonra 72 saat dolmadan mutlaka alınmalıdır. Bunlardan biri olan norlevo ertesi gün hapını buradan inceleyebilirsiniz.

Kadınlarda Tüplerin Bağlanması : Artık çocuk istenmeyen çiftlerde kadının yumurta kanallarının tüplerinin ameliyat ile bağlanmasıdır.

Uzun Etkili İğneler : 3 ayda bir kez deri altına enjeksiyon ile uygulanır. Emziren anneler rahatlıkla kullanabilir. 

 

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares