Gebelik Belirtileri

Kadınlarda Görülen Kısırlık Nedenleri?

Kadınların hemen hepsi hayatında anne olmanın hayallerini kurarlar. Kuşkusuz ki kadınlar gibi erkeklerde baba olmak için neslinin devamı için bunu istemektedir. Ama bazı durumlarda ilk anda hamilelik olmayabilir. Kısırlığın birçok nedeni vardır. Kadınlardan kaynaklanan sorunlar olduğu kadar erkeklerde de eşit şartlarda kısırlık görülebilmektedir. Tıp ın çok gelişmesi ile artık kısırlığın tedavisi mümkün. Yani olsa da çok nadiren çözümü olmayan vakalar görülür. Doğal yolla hamile kalınamadığı durumda tedaviye başlanır. Sorunlar aranıp, tahlil ve muayene yapılır. Tedavi süreci biraz zaman alabilir ama bu zaman zarfı içinde doktorunuz tanıyı doğru şekilde koymaya çalışırken en doğru şekilde tedavi yürütebilmeyi amaçlar. Aynı zamanda ilk seferde hamile kalamayanlar haricinde ikinci gebeliği isteyip olamayanlara da yine aynı tedaviler uygulanabilir. İkinci bebeğe hamile kalamayanlar yazımızı incelemek için buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi dilerseniz kadınlarda görülen kısırlık nedenlerine göz atalım.

kadinlarda kisirlik nedenleri
kadinlarda kisirlik nedenleri

En önemli kadında kısırlık sebepleri arasında tabii ki yumurta rezervinin az olması, tüplerin hasarlı veya tıkalı olması durumudur. Diğer sebeplere ayrıntılı şekilde bakalım.

kadinlarda infertilite nedenleri
kadinlarda infertilite nedenleri

Yumurtlama Problemi : Yumurtlamanın olmaması ya da seyrek olması, adetinizin düzensiz olması (polikistik over sendromu) buna bağlı olarak yumurtlamanın hesap edilememesi durumlarında dölleme oluşamaz. Yalnız adetlerin düzenli olduğu durumlarda da yumurtlama problemi görülebilmektedir.

Tüplerin hasarlı ya da tamamen tıkalı olması durumu : Tüplerin tıkalı olması durumunda sperm hücresi ve yumurta buluşmasını engelleyerek döllenmeyi engeller. Buna bazı enfeksiyon, ağır geçirilmiş ameliyat gibi durumlar sebep olabilmektedir.

Endometriozis : Rahim içi dokusunun rahim dışında gelişmesine denir.

Rahim ağzı problemleri :Rahim ağzında yapısal, enfeksiyona ait bozukluklar kısırlığa sebep olmaktadır.

Tiroid Hormon Bozuklukları : Guatr, hipotroidi, hipertroidi

Hiperprolaktinemi (Süt hormonu yükselmesi) 

Obezite ( fazla kilolu kadınlarda adet düzensizlikleri ve buna bağlı olarak ovulasyon problemleri görülebilmektedir)

Bu saydığımız kadına ait kısırlık nedenleri doğru teşhis edildiği taktirde kolayca tedavisi mümkün olabilmektedir. Bebek sahibi olamamak sadece kadından kaynaklanmadığını söylemiştik. Eşit şartlarda erkekte de muayeneler ve tahliller yapılır, teşhis konur ve tedavi yöntemleri izlenir. Erkeklerde de en çok karşılaşılan problemler sperm hareket ve sayısında anormallikler, varikosel, inmemiş testis, enfeksiyon gibi sorunlar bulunur.

 

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares