Gebelik Belirtileri

Hamileliğinizin 18. Haftasında Yaşanan Gelişmeler

Sizin küçük mucizeniz yavaş yavaş büyüyor. Artık doğuma adım adım yaklaşan miniğiniz 14-15 cm uzunluğunda, 140-200 gram ağırlığına ulaştı. Bu ağırlıkla ancak avucumuzun içine sığabilecek kadardır ama doğuma kadar müthiş bir biçimde büyüme atağına geçecektir. Artık biliyorsunuz ki bebeğiniz fetal döneme gireli 8 hafta oldu. 10. hafta sonrasında fetal dönem içine giren bebeğinize fetus adı verilir. Bu fetal dönemde artık gelişimlerini hızla sürdürürken doğuma da adım adım hazırlanır. Şimdi dilerseniz 18. haftada bebeğinizde ve sizde oluşan gelişmelere göz atalım.

18 haftalik bebegin ultrason görüntüsü
18 haftalik bebegin ultrason görüntüsü

Bu haftadan önceki haftalarda da söylediğimiz gibi bebeğin hareketleri gittikçe artmaya devam ederken annesine kendisini hissettirmeye başlar. Tabii bu hissetme daha çok ileri ki haftalarda daha net hissedilecektir. Eğer tecrübeli bir anne iseniz bu hareketleri bu hafta ya da daha önceki haftalarda hissetmeye başlamış olabilirsiniz. İlk hareketler genelde anne adaylarının verdiği bilgiye göre kelebek çırpınışlarına benzetilmiştir. Bu haftalar en rahat olduğunuz zamanlardır. Hamileliğinizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. İleri ki haftalarda ağırlaşacak ve sıkıntılarınız baş göstereceği için şimdiden tadını çıkarmak en doğrusu. Bu haftada annede tansiyon kontrolü yapılmalıdır. Tansiyon düşüklüğü görülebilir. Bebeğinizde yine bu hafta bağırsaklarda doğuma kadar biriken ilk dışkı oluşacaktır. Akciğer şekil olarak oluşmasına rağmen hala soluk alıp verme yapılamayacaktır. Yine bu haftada bebeğinizin parmak izleri oluşmaya başlayacaktır.

gebelikte egzersiz yapmak büyük önem tasir
gebelikte egzersiz yapmak büyük önem tasir

Anne adayı şişmeler ve ödem için tuz alımına dikkat etmelidir. Mide bulantısı, baş dönmesi gibi bazı rahatsızlıklar geçebilir ama artık kilo artışı başlayacaktır. Bebeğinizin artmış kalsiyum ihtiyacını karşılamak için bol süt ürünleri tüketimi önem taşımaktadır. Çok fazla aç kalmamaya dikkat edin. Az az sık sık ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Aç kalmak kan şekerinizin düşmesine baş dönmesine neden olabilmektedir. Dışarı çıkacaksanız mutlaka yanınızda meyve gibi sağlıklı yiyecekler taşıyabilirsiniz. Baş dönmesi olduğu taktirde mutlaka ayaktaysanız oturmalı gerekiyorsa uzanmalı ve ayaklarınız yukarıda dinlenmelisiniz. Tabii suyunuzu da ihmal etmeyin. Yorucu ağır işlerden uzak durmalı mümkün mertebe dinlenmeye özen göstermelisiniz. Gebeliğin tüm haftalarını bir arada bulabileceğiniz yazımızı buradan inceleyebilirsiniz. Gebelikte 19. Hafta konusuna buradan ulaşabilir bir sonraki haftanın gelişimlerini takip edebilirsiniz.

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares