Gebelik Belirtileri

Gebeliğinizin 21. Haftası

Artık onun daha hızlı dakikada 120-140 atış ile atan bir kalbi var. Sadece bir stetoskop yeterli onun minin kalbini dinleyebilmek için. Adeta dört nala giden bir at edasında atan minik kalbin sahibi büyümeye devam ediyor. Hayata merhaba diyeceği güne dek gelişim ve büyüme çabası içinde olacak. Artık görünümü de doğumdan hemen önce bir bebek görünümünde. Normal bir insan gibi yutkunabiliyor, nefes alıp verebiliyor, hatta uyuyup uyanabiliyor. Ultrasonda onu türlü türlü hallerde yakalayabilmeniz olası. Hala küçük ama boyundan büyük işler yapabiliyor diyebiliriz. 300-350 gram ağırlığında, 23-24 cm kadardır. Sizin de git gide kilo alımınız artarken sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Ama doğum sonrası kiloları kafanıza takmamanızı öneririm. Kolay yöntemlerle kilo vermek yazımızı buradan inceleyebiliriz. Şimdi dilerseniz 21. haftaya göz atalım ne gibi değişimler olmuş.

21 haftalik bebek görüntüsü
21 haftalik bebek görüntüsü

Bebeğiniz artık hızla kilo almaya devam ederken boyu yavaşlayarak uzamaya devam edecektir. Zaman zaman uyuyup zaman zaman uyanacaktır da. Kendine uygun pozisyon bulduğunda onu sessizleşmiş bulabilirsiniz aman rahatsız etmeyin o anda bebeğiniz uyuyor olabilir. Bebeğinizin karnınızda aminotik sıvı içerisinde olduğunu unutmayınız ki birçok ihtiyacını bu su sayesinde yapmaktadır. Bunun için su tüketimini çok yapmalısınız. Günlük 1.5-2 lt kadar su içmelisiniz. Rahim büyüdükçe hareket etmekte biraz daha güçlük yaşayabilirsiniz. Örneğin bu daha çok yatış pozisyonunuzu değiştirmenize sebep olacaktır. Artık sırt üstü yatmak sıkıntı verecektir. Zaten doktorlar da sırt üstü ve sağ yana yatışı pek önermemektedir. En doğru pozisyon sol yana yatmak olacaktır ki bu sayede bebeğinize de bol oksijen gitmiş olacaktır. Bu haftada yine anne adayının özellikle dişlerini fırçalarken diş etlerinde kanama meydana gelebilir. Bunun için vitamin desteği almalısınız. Gerekirse diş hekimine görünmelisiniz.

gebelikte catlak önleyici kremlerle catlakları engelleyebilirsiniz
gebelikte catlak önleyici kremlerle catlakları engelleyebilirsiniz

Rahmin büyümesine bağlı olarak yine dediğimiz gibi bel ağrısı, kasık ağrıları olabilir. Çok ayakta kalmamaya özen göstermeli, günlük yürüyüş yapıyorsanız kısa mesafe tercih edin ve en önemlisi ayakkabılarınız rahat olsun. Çatlak oluşumlarını engellemek için nemlendirici tarzı kremler tercih edebilirsiniz. Genel olarak gebeliği hafta hafta incelemek için yazımızı inceleyebilirsiniz. Bir sonraki yazımız 22. haftalık gebelik ile ilgili gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares