Gebelik Belirtileri

Bebeğimin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir

Gebelikte bebeğimin hareketleri ne zaman hissedilir? konusuna açıklık getirmeye çalışacağım. Gebelik çok heyecanlı her anı anneye çok şeyler öğreten bir süreçtir. Her kadının mutlaka tatması gereken bir duygudur. Ama tabii bu elimizde olan bir şey değildir. Kimi zaman bebek sahibi olmak isteyip yıllarca bunun özlemini yaşayan çiftler vardır. Hamileliğinizi öğrendiğiniz andan itibaren gebeliğin heyecanı başlamış olur. Her ayı her haftayı hatta her günü çok merak eder anne adayları özellikle. Onun ilk kalp atışı, cinsiyeti özellikle ilk tekmeler heyecanı anlatılmaz bir duygudur. Peki anne bu ilk hareketleri ne zaman hissedebilir? Anne adaylarının en merak ettiği konudur belki de bu.

bebegin ilk tekmeleri ne zaman hissedilir
bebegin ilk tekmeleri ne zaman hissedilir

Bebeğin ilk hareketleri tabii ki tecrübeli anneler ve yeni anne adaylarına göre değişir. Tecrübeli anne adayı daha önceki haftalarda bebeğinin hareketlerini hissedebilir. Yeni anne adayı bunu çok merak etmekle birlikte sürekli karnında olan biteni bebeğinin hareketlerine yormaktadır. Özellikle ilk haftalarda bağırsak hareketleri denilen kıpırdanmalar olur ve bunu anne adayı bebeğinin kıpırdanmalarına yorar. Aslında bebeğin ilk hareketleri 9. haftalarda başlar ama anne adayı bunu kesinlikle farkedemez. Bebeğiniz o haftada zaten bir mercimek tanesi kadar olduğundan ne kemikleri ne kasları oluşmuştur. Yani sizin hissettiğiniz bebeğinizin hareketleri değil bağırsaklarınızın yaptığı bazı kıpırdanmalardır diyebilirim. Bu haftalarda ultrason yardımı ile bebeğinizin hareketlerini izleyebilmeniz mümkündür. Dediğim gibi daha önce hamilelik tecrübesi olan anne adayı bebeğin ilk hareketlerini bilebileceğinden ilk hareketleri daha erken hisseder. Ama normalde 16-22. haftaları arasında bebeğin hareketlenmeleri hissedilebilecek düzeye gelir. Bu hamileliğin hesaplanmasındaki durumuna göre bir iki hafta değişkenlik gösterebilmektedir. Hareketlerin zamanında hissedilmemesi anne adayında endişeler ve korkuları beraberinde getirebilir ama herhangi bir kanama çok şiddetli ağrı olmadıkça korkmanızı gerektiren bir sorun yoktur. Aslında siz uyurken ya da hareket halindeyken onun tekmelerini duyamayabilirsiniz. Siz dinlenirken de o uyuyor olabilir. Özellikle bir şeyler yiyip içtikten bir süre sonra bebeğinizin hareketlerini yine yoklayabilirsiniz. Bir süre sonra kıpırdanmalar olacaktır. Yine de hareketler hissedilemiyorsa bunu doktorunuzla görüşüp ultrason altında bunu değerlendirmelidir. Hamile anne adayları tüm gebelik haftalarını ve bilinmesi gerekenleri buradan inceleyebilirler. 28. haftadan sonra bebeğin hareketleri artık düzenli aralıklarla devam eder. Bunu rahatlıkla hissedebilir anne adayı.

anne karninda ilk hareket
anne karninda ilk hareket

Her gün onun hareketlerini takip edip ne kadar süre hareketli kaldığını tespit edebilirsiniz. Yeni doğan bir bebek nasıl sallanmayı seviyorsa anne karnındaki bebekte sallandığında uyur. Yani siz iş yaparken hareket halindeyken o uyuyor olabilir onun için hareketleri hissedemeyebilirsiniz. Ama daha çok siz dinlenmeye çekildiğinizde ya da gece uyurken bebeğiniz hareketlenmeleri artacaktır. Bebeğinizin 12 saat içinde en az 10 kez hareket etmesi her şeyin normal seyrinde olduğunu gösterir. Tabii yine de her anne adayının bebeği farklı şekilde gelişim göstereceği için bu değişkenlik gösterecektir. Ama yine de hareketlerini mutlaka her gün takip etmeye gayret edin.

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares